טופסים אלו מונפקים על ידי המעסיק בעת עזיבת מקום העבודה ומכילים את כל הפרטים החשובים לצורך התחשבנות עם קרנות הגמל והפנסיה ועם רשויות המס אשר קובעים את שיעורי המיסוי החלים על העובד.
טופס 161 א': משמש את העובד בפנייתו לרשויות המס על מנת לקבל את הפטורים המגיעים לו על פי החלופות שיבחר לקבלת הכספים, אם יבחר לקבל את הכספים החייבים במס או שיעדיף לשמור אותם כרצף לפיצויים (בתנאי שימצא מעביד חדש תוך שנה!) או כרצף לקיצבה – יקבל פטור נוסף ממס במיגבלות מסויימות.
טופס 161 ג': משמש על מנת לחזור מהחלטה על רצף קיצבה תוך שנתיים מתאריך ההחלטה על רצף פיצויים.
טופס 161 ד': קיבוע זכויות , בטופס זה מפרט העובד את החלטתו בנוגע לחלופות הקיימות לניצול הפטור הקיים לקיצבה. האם יעדיף להוון חלק מהסכום בפטור או לקבל את הפטור לאורך חיי הקיצבה.
תיאור מקרה
גברת פ' אשר פנתה אלי לפני כמה ימים, הציגה בפני מצב קלאסי של עובדת בפרישה המעביד המוסדי מילא טופס 161 והפנה אותה למס הכנסה למילוי טופס 161 א'. על פי הודעת המעביד התחייבה העובדת במס על חלק מהפיצויים שישולמו לה. בבדיקה שערכתי הסתבר לי שבחישוב המס נכלל גם מרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה שלה, למרות שבחירתה במסלול של רצף קיצבה אמורה לפטור את המרכיב הזה ממס. הפנינו לכך את פקידת השומה החביבה, אשר דאגה מייד לתיקון האישור כך שגברת פ' קיבלה אישור לפטור ממס על כל הפיצויים שישולמו לה.
פינגבאק: משפחת ק. מקבלת החזרים ממס הכנסה – ראובן תמרי – יועץ מס
אנא הבהר איך מחליטים איזה אופציה לבחור בטופס 161 ד
אוכל לעשות זאת בפגישה איתך